Nordkapp - lørdag den 15.07.2006


Fra Orkanger til Aspnæs

Tilbage

I dag: 451 km. Total: 2414 km.

Vi vågnede op til strålende solskin. Erfaringerne havde vist os, at vejret hurtigt kunne slå om, men hvorfor ikke nyde det, mens tiden var.

Det var primitive badeforhold, men til gengæld havde vi bad og toilet for os selv. Der boede vist kun 2 andre i hytter, hvor der åbenbart var toiletfaciliteter. Vi havde købt et franskbrød, der skulle varmes i ovnen, så i dag fik vi dejlig friskbagt, varm brød. Jeg savnede kun osten!

Så var der ellers afgang ned mod Orkanger og videre af hovedvej E39 op mod Trondheim, hvor vi stødte på E6. Vejret var fortsat venlig stemt med tørvejr men ikke nogen sol...

I Steinkjer gjorde vi et holdt, for vi havde læst os frem til, at der her blev afholdt en Vikingefestival i disse dage. Måske et besøg værd, tænkte vi. På turistinformationen, der ligger lige op ad E6, fik vi de nødvendige informationer om Vikingefestivalen - og i tilgift fik vi rabatkuponer, så vi kunne få 30 % rabat på indgangsbilletten.

Turistinformationen lå lige i nærheden af det, der blev kaldt byens indkøbscentrum, så den skulle også besøges. Det viste sig dog, at det var hurtigt overskuet, så vi havnede på et konditori med en kop kaffe, inden vi gik tilbage til bilen og fortsatte mod Egge, den nordlige bydel af Steinkjer, hvor Vikingefestivalen blev afholdt. Vi havde ingen problemer med at finde dertil.

Kun de voksne ville ind på festivalen, så Vibe og Lasse passede på bilen imens. Festivalen viste sig at være noget større end en vikingefestival, vi tidligere havde oplevet på Sjælland. Her var mange mennesker og der skete en masse på festivalområdet hele tiden. Der var sang, der var akrobatik, der var masser af boder, der solgte ting. Vi fandt en bod, hvor der blev serveret Elggryde med fladbrød og hjemmebryg (smagte af en blanding af saftevand og mjød). Elggryden smagte ganske udmærket. Fladbrødet var nærmest supertynd knækbrød. Men OK. Frokostret til 60 kr. inkl. drikkevarer var ikke så dårlig.

Turen rundt på festivalpladsen sluttede for vores vedkommende med en længere optræden af estiske folkedansere. Ganske afslappende og underholdende.

Tilbage til bilen. Lasse og Vibe havde åbenbart også fået frokost. Lasse havde lavet pasta til dem, så det var helt fint - så havde vi alle fået frokost.

Videre mod nord. Umiddelbart så det ikke ud til, at der var noget at se på undervejs. Vores næste planlagte stop var faktisk Svartisen - en kæmpe gletscher, som lå 2-300 km. borte. Mens vi kørte, blev diverse brochurer nærlæst og efterhånden dukkede der nogle interessante punkter op - primært diverse fosser - vandfald.

Det er store mængder vand, der tordner ned gennem vandfaldene - fascinerende. Første forsøg på at finde en foss, var Formofossen ca. 10 km. syd for Grong. Der var fint vist skilte dertil, men da vi næsten stod ved siden af vandfaldet, var der et skilt, der viste ned langs fossen. Den så dog noget risikabelt ud, så vi kunne ikke køre i bil. Vi nøjedes med at se vandfaldet lidt fra oven og fortsatte turen, efter vi havde fået en kop kaffe.

Næste stop var Fiskemfossen ved Harra (ca. 20 km. nord for Grong). Her var samtidig et lakseakvarie, som vi også skulle se. Et ganske interessant stop. Selve vandfaldet kunne betragtes oppefra og nedefra. Det var dog ikke et ægte vandfald men en dæmning, hvor vandet fossede ud. Der var flere ting at se omkring fiskeakvariet, bl.a. en laksetrappe. Der var dog ingen laks på vej op af den. Torben fortalte, at laksene vist springer mest om morgenen. Der var sandelig også en restaurant, hvor vi kunne få en laksebuffet. Torben havde læst, at billetprisen til akvariet blev givet i rabat i restauranten, så vi var ikke sene til at aftale, at aftensmaden skulle indtages her. Vi var ydermere så heldige, at det var ved at være lukketid, så vi kunne få buffet'en til halv pris, da der manglede en enkelt ret i buffet'en. Det var jo fornemt, så et godt tip kan være, at spise i restauranten sidst på dagen... Der blev selvfølgelig serveret laks i mange afskygninger - bl.a. laks marineret i cognac og snaps. Til dessert bød restauranten minsanten på kaffe og lagkage. Vi fandt ikke ud af, om det var en del af buffet'en, men det smagte godt!

Så havde vi kræfter til at fortsætte lidt igen. Marie overtog rattet mod Mosjøen og afsted det gik på E6 i forskellige kvaliteter - afhængig af hvilken kommune, vi passerede. Nogle kommuner havde udbygget E6, så det var en bred vej med bløde sving, så man kunne svinge farten op i nærheden af det maksimalt tilladte. Andre steder var vejen stadig forholdsvis smal og med mange skarpe sving, så farten flere steder var nede på 20-30 km./t. Ca. 30 km. før Mosjøen var der atter en foss / vandfald, vi skulle se. Den hed Laksefossen og i brochurerne var det udnævnt til at være Norges smukkeste. Noget af en titel, så vi måtte se den. Skilte viste vej på E6, så vi havde ikke problemer med at finde det. Her var der også fine muligheder for at tage billeder. Af en eller anden mærkelig grund måtte man ikke tage billeder fra en platform, der var lavet i forbindelse med en souvenirbutik. Til gengæld var der masser af muligheder for at fotografere vandfaldet fra forskellige steder, så souvenirbutikken kunne have sin platform for sig selv. Bedste udsyn fik vi ved at gå ned af en stejl sti. Hvis man var en anelse modig, kunne man bevæge sig ud på store sten, der var fugtige. Fugten kom ikke fra selve vandmasserne men fra de tåger af vand, der blev slynget op fra vandfaldet - når vinden bar dem hen mod en. Så det gjaldt om at passe på vindstødene og vandet - kameraerne er lidt overfølsom overfor fugt...

Vi havde udkig efter campingpladsen i Mosjøen, men den lå lige op til E6, så vi skulle døje med trafikken. Dertil kom at den så ret overrendt ud. Det var ikke svært at blive enige om at fortsætte til den næste, ca. 15 km. nord for Mosjøen. Den lå til gengæld lige ud til en sø. Den kostede 150 kr. inkl. el og gratis bad. Billigt!

Vi fik besked på at parkere direkte nede ved søen og med en flot udsigt over søen. Der var godt nok lidt fugtigt, men udsigten var alle pengene værd. Marie havde købt jordbær i Steinkjær og de blev indtaget med stor velbehag ved 22:45 tiden. Det var stadig lyst, så nu kunne vi godt begynde at fornemme, at vi nærmede os polarcirklen.

Da vi gik i seng ved midnatstid var det stadig forholdsvis lyst! Spændende hvad morgendagen ville bringe. Måske kunne vi nå helt op til båden, der forhåbentlig kunne bringe os til Lofoten...

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19